cursus en advies voor de ondernemingsraad

Tevreden klanten

Arkin , Merial , Tobe , SVHW , Nedcar , Slachtofferhulp Nederland , Unilever , 's Heeren Loo , ING , Livio , Gemeente Strijen , Kuiper Bouw en Ontwikkeling , Kennedy van der Laan , Stadstoezicht Amsterdam , Euro Caps , SKSG , HGK , Marks & Spencer , Gemeente Purmerend , Intralox , Yusen , MEE , Ambucare , Scheidt - Bachmann , Roessingh , Sony , BAM , Maartenskliniek , 9292 Reisinformatie , Clingendael , ISS , CSU , Vomar , Gemeente Amsterdam , Franke Holding BV , Geldservice Nederland , Microbais , Yamaha , de Enk Groen & Golf , Congregatie Alles voor allen , Euler Hermes , Groningen Seaports , Aldi

Per 1 april 2014 zijn de regels voor collectief ontslag veranderd. De ontslagvolgorde gaat veranderen, hiervoor wordt het Ontslagbesluit aangepast.

Vanaf 1 april worden eerst de werknemers ontslagen die recht hebben op een AOW-uitkering. Hierdoor wordt voorkomen dat een werknemer van 55 jaar of ouder ontslagen wordt terwijl een collega die een AOW-uitkering heeft in dienst kan blijven.  
De regels voor collectief ontslag moeten worden toegepast  als een werkgever in een periode van drie maanden en binnen een regio van het UWV de arbeidsovereenkomst van twintig of meer werknemers wil beëindigen.
De werkgever moet dan het afspiegelingsbeginsel toepassen. Werknemers met vergelijkbare functies worden dan in leeftijdsgroepen ingedeeld. Binnen de leeftijdsgroep worden de werknemers die als laatste in dienst zijn gekomen als eerste ontslagen.

Vanaf 1 april 2014 moet eerst binnen de groepen met uitwisselbare functies eerst worden bepaald of er werknemers zijn die recht hebben op AOW. Als deze er zijn dan moeten deze als eerste worden ontslagen. Hierbij geldt ook het afspiegelingsbeginsel. Vervolgens moet voor de leeftijdsgroepen het afspiegelingsbeginsel worden toegepast. Als er meer werknemers zijn die een AOW-uitkering ontvangen dan er ontslagen moeten vallen dan hoeven in de andere leeftijdscategorieën dus geen ontslagen te vallen.
 

Cursusdata

 • Wanneer wordt er een cursus gegeven?

  Wij verzorgen iedere 2e en 4e dinsdag van de maand centraal in het land onze open inschrijvingscursussen. Wilt u op een afwijkende datum een open inschrijvingscursus volgen of met meerdere leden van uw OR? Of wilt u de cursus op uw eigen (werk)locatie? Dat kunnen wij uiteraard ook voor u verzorgen. Neem dan contact met ons op.

Nieuws

 • Ondernemer verplicht in gesprek met OR over loon en loonverschillen in de organisatie

  De Tweede Kamer is akkoord met het wetsvoorstel dat ondernemingsraden van...

  Lees meer...

 • Wijziging Arbowet 2017

  Om de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de preventie en de...

  Lees meer...

 • De klokkenluidersregeling

  Per 1 juli 2016 is een klokkenluidersregeling verplicht.   Vanaf 1 juli 2016 is...

  Lees meer...