Invloed ondernemingsraad door een goed onderbouwd advies
Is de onderbouwing voor een reorganisatie realistisch? Hoe kan het arbobeleid in het personeelsbeleid worden ingepast? Hoe kan het personeelsbeleid worden aangepast aan de veranderende arbeidsmarkt? Een ondernemingsraad krijgt met veel verschillende zaken te maken. Soms is het handig een buitenstaander met een frisse blik mee te laten kijken.
Consultaat heeft brede kennis en heeft uitgebreide ervaring om u te ondersteunen bij het beoordelen en behandelen van advies- en instemmingsverzoeken of het uitwerken van initiatiefvoorstellen. Zowel inhoudelijk als strategisch, zodat u in staat bent mede de regie te voeren en zo invloed uit te oefenen.
Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van thema’s waarbij wij u bij kunnen staan.

Reorganisatie
Reorganisaties zijn er in alle soorten in maten. Van het beperken van de (personele) kosten tot meer strategische reorganisaties. Van outsourcing tot het herontwerpen van productieprocessen. Vaak brengt dat onzekerheid voor medewerkers met zich mee:
“blijf ik mijn baan houden”
“wat gaat er in mijn werk veranderen”.
De ondernemingsraad moet in een krachtenspel waar vaak grote belangen spelen tot een afgewogen oordeel komen. Een oordeel over de bedoelingen van de ondernemer en de gevolgen voor het personeel. Voor de OR soms een klus om de plannen op waarde te schatten en te beoordelen.

Gebruik hiervoor ons contactformulier in de rechterkolom of stuur een email naar info@consultaat.nl.

Fusie en samenwerking
Een bijzondere vorm van reorganisatie is een fusie. Meestal is dit een besluit genomen om strategische redenen en een langdurig gefaseerd proces. Een fusie kan een grote impact hebben op de interne organisatie, cultuur en werkwijze. Vaak gaat deze ook gepaard met een personele reorganisatie. De besluitvorming is extra complex omdat er meerdere ondernemingen bij zijn betrokkenzijn. Waardoor de afweging van belangen ingewikkelder wordt.
De praktijk leert dat veel fusies mislukken, slechts 50% blijken succesvol. Vaak wordt te lichtvaardig aangenomen dat het samengaan van ondernemingen tot een sterkere marktpositie en kostenbesparingen leidt. Voor de OR een verantwoordelijke klus om de keuze voor een mogelijke fusiepartner, de intentie voor de fusie en de gevolgen in de toekomst te beoordelen.

Als er eenmaal tot fusie is besloten wacht de OR nog een klus: het beoordelen van de uitvoeringsplannen. Over veel zaken zoals het personeelsbeleid, harmonisering van de arbeidsvoorwaarden, de organisatiestructuur moet de OR een oordeel geven; deze hebben vaak grote gevolgen voor de werknemers.

Arbeidsvoorwaarden
Steeds meer ondernemingsraden overleggen met de werkgever over de arbeidsvoorwaarden. Omdat het bedrijf niet onder een CAO valt, of omdat de CAO de ruimte geeft aan overleg met de OR. Een verantwoordelijke taak. Voor veel werknemers zijn de arbeidsvoorwaarden van het grootste belang.
Dat onderhandelen over arbeidsvoorwaarden kan de OR veel populariteit bij de achterban opleveren. Maar natuurlijk alleen in het geval dat er goede resultaten worden geboekt!
Dat betekent in de praktijk dat er veel gerekend, uitgezocht, afgestemd en onderhandelt moet worden.
Leuk om te doen, maar niet eenvoudig.

Consultaat ondersteunt u bij het:
• Opstellen van een convenant over arbeidsvoorwaardenoverleg;
• Voorbereiden van de OR op onderhandelingen;
• Betrekken van de achterban;
• Het vaststellen van de onderhandelingsinzet;
• Onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden.

Inrichten medezeggenschapstructuur
Organisaties veranderen steeds vaker en sneller. De zeggenschap en aansturing wordt daarmee vaak steeds ingewikkelder. De vraag die dan opkomt is: sluit de medezeggenschapstructuur nog aan bij de wijze waarop de zeggenschap vorm is gegeven.
Consultaat kan u helpen een passende medezeggenschapstructuur te ontwikkelen.